VisitBreizh.com


Natuur

Van de hoge kliffen aan de kust tot de groene bossen in het binnenland. Van de uitgestrekte zandstranden tot de bergen van de Monts d’Arree. Bretagne beschikt over een overweldigende natuurschoonheid.

Natuurparken

Bretagne kent twee wonderschone regionale natuurparken, namelijk “Parc Naturel Régional d’Armorique” en “Parc Naturel Régional de Brière”. Het park Parc Naturel Régional d’Armorique telt 172.000 hectare, waarvan een groot gedeelte maritiem gebied is. Het parkt kent een diversiteit aan verschillende gebieden. Zowel eilanden, kuststreek en berggebied behoort tot het Parc Naturel Régional d’Armorique.

        

Het natuurpark van Brière is kleiner en telt 40.000 hectare. Hoewel het parkt relatief kleiner is behoort het tot een van de meest veelzijdige natuurparken in Europa. Het parkt is met name bekend om de verscheidenen watervogels en uitgebreide flora.
 

Natuurreservaten in Bretagne

Naast de natuurparken vindt u tevens 7 natuurreservaten in Bretagne met een totale oppervlakte ruim 1.730 hectare. De natuurparken en reservaten vallen onder strenge regels waardoor de bescherming van de gebieden gegarandeerd wordt. Hierdoor voelen bedreigde diersoorten en planten zich uitstekend thuis in de gebieden.

 

Eb en vloed in Bretagne

Bretagne staat bekend om het grote verschil tussen eb en vloed. U kunt op een plek staan en zich vergapen aan een schitterende blauwe watervlakte met vissersbootjes terwijl er een paar uur later bij eb op dezelfde plek een wereld tervoorschijn komt van zandstranden, rotspartijen, schelpen en schaaldieren.

Het getij heeft als grote voordeel dat het strand schoon gehouden wordt. Tijdens een vloed stroomt er nieuw zuurstofrijk water de baaien in waardoor flora en fauna optimaal tot recht komt. Het getijde maakt het landschap tevens enorm afwisselend. Bij vloed varen de vissersboten en is men aan het zeilen, duiken  of surfen terwijl de Bretonners bij eb de stranden afzoeken naar mosselen en andere schelpdieren. Een aantal maal per dag verandert het fascinerende kustlandschap zo enorm dat u niet uitgekeken raakt.


Wandelen in Bretagne

De bekendste wandelroute heet Sentier des Douaniers en is ontstaan tijdens de revolutie toen de paden werden aangelegd door de douane om de kustlijn te bewaken. In het verleden liepen hier de douaniers dag en nacht hun rondjes om smokkel en plunderen tegen te gaan. Vandaag de dag is de Sentier des Douaniers een kustpad met een lengte van 1300 kilometer. Het pad leidt langs mooie kliffen, uitgestrekte zandstranden en rotspartijen.  Daarnaast vindt u in Bretagne een ongekend aantal wandelpaden die u meevoeren door alle natuur die de regio te bieden heeft.