VisitBreizh.com


Klimaat in Bretagne

Vooropgesteld, u kiest waarschijnlijk niet voor Bretagne om zomers twee weken lang op een strand te zonnebaden. Elke dag zomerdag tropische temperaturen kunnen wij in Bretagne niet garanderen. Het klimaat in Bretagne is over het algemeen zacht te noemen. Geen hele hete zomers en geen hele koude winters.

Bretagne kent net als Nederland vier seizoenen. Alle vier de moeite waard om ervoor naar toe te reizen. Het klimaat in Bretagne wordt gekenmerkt door een zacht zeeklimaat. Dit zachte klimaat is te danken aan de warme golfstroom rondom Bretagne. De kanaal-eilanden Jersey en Guernsey kennen zelfs een bijna subtropisch klimaat. Door de warme golfstroom is het in Bretagne zelden erg koud en het vriest dan ook in de winter bijna nooit.  

Temperatuur in Bretagne

De zomers in Bretagne zijn aangenaam met een temperatuur tussen de 22° en 25° Celsius.  Bretagne telt op veel plekken zelfs meer dan 2200 zonne-uren per jaar. (In vergelijking: Toulouse in het zuiden van Frankrijk telt gemiddeld 2000 zonne-uren. ) De Bretonse zomer begint half juni en zet door tot half oktober.
 

Winter in Bretagne

In de winter komt de temperatuur over het algemeen niet lager dan rond de 7° Celsius. De wintertijd is de periode waarin de zware stormen voorkomen in Bretagne. Het is een spectaculair gezicht om de enorme golven op de rotsen te zien beuken. Bij deze stormen denkt men ook direct aan de bekende foto’s van vuurtorens die bijna lijken te bezwijken onder het geweld van het water.   

            

 

Regen in Bretagne?

Er wordt algemeen aangenomen dat het in Bretagne veel regent.  Dit is echter niet waar. Natuurlijk regent het in Bretagne ook maar opvallend is dat de hoeveelheid gemeten neerslag in Bretagne niet veel verschilt van het zuiden van Frankrijk. De meeste neerslag valt in het binnenland van Bretagne.


Een feit is dat het weer in Bretagne erom bekend staat snel om te kunnen slaan. Zo kun je 's ochtends wakker worden in een dikke laag zeemist, even later op het strand liggen bakken in de zon om tegen de avond een jas aan te moeten trekken. Het Bretonse klimaat past dus bij het landschap, veelzijdig.