VisitBreizh.com


Cultuur

De eerste sporen van menselijke aanwezigheid in Bretagne dateren van 5000 voor Christus. Hoewel er weinig bekend is over de bewoners in deze periode zijn er een aantal monumenten uit die tijd bewaard gebleven. Voorbeelden hiervan zijn onder andere de grafheuvel “Cairn de Barnenez” bij Morlaix en de menhirs bij Carnac.

Rond 500 voor Christus arriveerden de Kelten in Armorica. Op de vlucht voor Barbaarse stammen als de Angelen en de Saksen kwamen ze per boot aan en vestigden zich in Bretagne. Dit zijn de voorouders van de huidige bewoners van Bretagne. Dit vind je vandaag de dag onder andere terug in de taal, de muziek en de symboliek.


In 57 voor Christus bezetten de Romeinen het gebied en bleven 400 jaar de baas. Na de terugtrekking van de Romeinen werden de bewoners aan hun lot over gelaten.                 
In de 6e eeuw kwamen meer en meer Kelten het kanaal over om zich in Armorica te vestigen. Ze noemde het gebied “Klein Brittannië’.

Vanaf de 10e tot de 14e eeuw werd Bretagne langzaam een feodale staat. Zowel de Franse als de Engelse koningen, hadden beiden een oogje op Bretagne.In de 15e eeuw kwam de Bretonse staat op het hoogtepunt van zijn macht. De hertog van Bretagne vestigde zich in Nantes. Hij gaf het startsein tot een nieuw tijdperk, waarin kunstenaars de vrije ruimte kregen en de Bretonse cultuur een belangrijke historische rol kreeg toegedeeld.

Het waren gouden tijden voor Bretagne maar dit was ook Frankrijk niet ontgaan.Frankrijk besloot een graantje mee te willen pikken van het Bretonse succes en zo werden de Bretonnen in de pan gehakt bij de slag bij Saint Aubin du Cormier in 1488. Bretagne werd onderdeel van Frankrijk.

Tijdens de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw stagneerde de economie in Bretagne, ondanks een bloeiende conservenindustrie. De visserij bij IJsland en Newfoundland was ook een belangrijk middel van bestaan. Toen dichters, etnologen en folkloristen Bretonse tradities en oude legenden gingen vastleggen, groeide het bewustzijn van Bretagnes Keltische erfgoed.

Bretagne had veel te lijden in de Tweede Wereldoorlog maar herstelde zich na die periode goed. Tolvrije snelwegen, hogesnelheidstreinen en de aanleg van luchthavens hebben het Bretonse isolement beëindigd. Dankzij de Kanaalverbindingen is Bretagne nu de op een na populairste toeristenbestemming van Frankrijk.

Taal
Het Bretons is de enige Keltische taal die niet officieel erkend is. Immers, de Franse wet zegt dat de taal van de gehele republiek Frans is. Toch kom je de Bretonse taal overal tegen in Bretagne. Zo worden bijvoorbeeld de bewegwijzeringsborden en plaatsnamen in zowel het Frans als het Bretons aangeduid. Enkele Bretonse woorden zijn:
 

Bretons

Nederlands

Ty

Huis

Ker

Verzameling huizen

Mor

Zee

Penn

Kaap

Menez

Berg

Traon

Vallei

Da bep lec'h

Doorgaand verkeer

Kenavo

Tot ziens

Degemer mad

Welkom